• Drones

Met drones en geavanceerde robots overwinnen we de grootste hindernissen bij moeilijke inspecties

Een aanzienlijk aantal conventionele inspecties worden vandaag nog steeds uitgevoerd in beperkte of moeilijk toegankelijke situaties, wat hoge risico's en langdurige stilstand met zich meebrengt. Vanuit deze vaststelling heeft Vinçotte Innovation gerobotiseerde inspectiesystemen ontwikkeld die de risico's voor de inspecteur elimineren en de kosten verlagen.

Dankzij de recente ontwikkelingen op het gebied van drones kunnen inspecties nu op volledig nieuwe, grensverleggende manieren worden uitgevoerd. Drones vliegen stabieler en betrouwbaarder, werken (semi)autonoom en kunnen worden uitgerust met de nieuwste digitale meettechnieken.

Bij Vinçotte zijn we ervan overtuigd dat we met dronetechnologie (drones, meettechnieken en gegevensanalyse) een nog grotere meerwaarde kunnen zijn voor onze klanten. Voor ons zijn drones geen einddoel, maar een krachtig instrument. We streven ernaar om samen met en voor onze klanten de meest kwaliteitsvolle, vernieuwende inspectie-oplossingen te ontwikkelen.

Meerwaarde van een inspectie met een drone:

 • Kortere inspectietijd, dus minder lange stilstand van activa en kortere onderbreking van processen
 • Minder risico's bij het inspecteren van moeilijk toegankelijke plaatsen
 • Betere diagnose door semi-geautomatiseerde detectie van afwijkingen
 • Mogelijkheid om van op afstand advies te geven en analyses te doen

Lees onze cases:

Case 1 – Inspectie van besloten ruimte

De leidinggevende bedrijven in de petrochemische industrie zijn zich meer en meer bewust van het belang van het verminderen of zelfs uitsluiten van menselijke risico's bij de inspectie van hun infrastructuur. Het verminderen of zelfs verbieden van mensen in besloten ruimtes is alsmaar vaker een strategisch doel binnen zeer korte termijn.

Om onze klanten te helpen bij het behalen van deze doelstelling hebben we een nieuw inspectieproces ontwikkeld met behulp van drones en robotica voor besloten ruimtes zoals:

 • drukvaten
 • reactoren
 • stoomgeneratoren
 • warmtewisselaars

Onze drones vliegen veilig in deze besloten ruimtes zodat onze inspecteurs ze niet meer hoeven te betreden. Bij een traditionele visuele inspectie in een besloten ruimte loopt de inspecteur onvermijdelijk gevaar. Een traditionele visuele inspectie brengt niet alleen risico's met zich mee voor de inspecteur, er zijn ook aanzienlijke kosten voor het bedrijf:

 • reiniging
 • ventilatie
 • steigers
 • op- en afbouwtijd van de steigers
 • materiaal en personeel dat nodig is voor de redding in geval van gevaar of een ongeval

Het spreekt voor zich dat door de nodige veiligheidsvoorzieningen ook de inspectietijden zelf aanzienlijk verlengd worden.

Praktisch gezien helpen wij onze klanten om de beste inspectietechniek te vinden die aangepast is aan hun besloten ruimte, zodat onze bevoegde inspecteurs een betrouwbare visuele inspectie kunnen uitvoeren zonder de installatie te moeten betreden. Ook helpen wij onze klanten bij het ontwikkelen van een roadmap voor het inspecteren met drones, robots, etc.

De wereldleider in de chemische industrie wil menselijke inspecties in besloten ruimtes tegen 2025 stopzetten. En u? Vinçotte Innovation helpt u graag.

Case 2 – Gemengde vluchten

Doorgaans worden (container)kranen geïnspecteerd door de kraan zelf te beklimmen. Helaas zijn bepaalde delen van zo'n kraan geheel of gedeeltelijk onbereikbaar voor mensen.

Tijdens deze inspecties trotseren onze inspecteurs grote gevaren.

In de haven van Antwerpen heeft Vinçotte recent twee uiterst geavanceerde drones ingezet om containerkranen te inspecteren: met de ene hebben we de externe controle gedaan en met de andere de besloten ruimte in de kranen. Tijdens de inspectie maakte het drone-inspectieteam van Vinçotte beelden van de bouten en het laswerk in de hoogste delen van de kraan op plaatsen waar nog nooit iemand heeft kunnen kijken.

Dankzij de foto's en filmpjes in hoge resolutie konden we samen met het onderhoudsteam van de klant de toestand van de kraan sneller en veiliger controleren. Zo duurde de inspectie een halve dag in plaats van drie dagen en hoefde er niemand gevaarlijke klimacties te ondernemen of de besloten ruimtes te betreden.

Bovendien kan de klant dankzij het slimme databeheer de resultaten van deze inspectie in de toekomst vergelijken met de beelden van toekomstige inspecties. Op die manier wordt het eenvoudiger dan ooit om vergelijkende en voorspellende kraananalyses uit te voeren.

Wilt u uw belangrijkste activa beheren met drones of andere robottechnologie?
Neem contact met ons op!

Case 3 – Thermografische inspectie van hoogspanningsleidingen met drones

Hoogspanningsleidingen worden momenteel vanop de grond geïnspecteerd. Vaak lopen deze hoogspanningsleidingen door velden en moeilijk toegankelijke gebieden waardoor er vele kilometers te voet moeten worden afgelegd om vanop de grond met een thermografische camera de inspectie te doen.

Er moest dus een snellere en efficiëntere manier ontwikkeld worden om deze klus te klaren.

We hebben al een eerste reeks tests uitgevoerd met drones die uitgerust zijn met digitale hittegevoelige camera's om in ontoegankelijke gebieden metingen en visuele inspecties van hoogspanningsleidingen uit te voeren.

De resultaten zijn veelbelovend en hebben ons heel wat nieuwe ideeën opgeleverd voor de toekomst.

Wilt u graag meer weten?

Ontdek wat drones voor u kunnen betekenen.

We denken graag met u mee!